Ännu en uppdatering av kretskortsdatorn Raspberry Pi har kommit – Raspberry Pi 3 B+. Formen är densamma som föregående modellerna Pi 2 B respektive Pi 3 B. Har du gjort ett bygge med någon av dessa kan du sålunda enkelt byta ut dem mot den nya datorn.
Nyheterna i Pi 3 B+ är dels att processorn trimmats upp från 1,2 GHz till 1,4 GHz så att datorn arbetar snabbare. Man har även uppgraderat det trådlösa nätverkskortet, som introducerades i och med Raspberry Pi 3, till att hantera så kallad dual-band. Dessutom har Bluetooth uppdaterats från 4.1 till 4.2.
Att ett trådlöst nätverkskort hanterar dual-band innebär att det kan kommunicera över bägge banden som används för datatrafik i våra nätverk; 2,4 GHz respektive 5 GHz. Eftersom trafik kan skickas parallellt på de bägge banden, går det i teorin att få dubbelt så hög hastighet. Det kräver dock att resten av nätverket också har stöd för dual-band.
Övriga portar och tekniska lösningar är desamma som föregångaren. Raspberry Pi 3 B+ ger dig 4 stycken USB 2-portar, en HDMI-port och trådat nätverk (Ethernet). Det finns också port för ljud, samt en 40-pin GPIO-kontakt för att bygga coola saker. Det finns också kontakter för touchskärm och kamera.
![Raspberry Pi 3 B+](http://blogg.tkj.se/wp-content/uploads/2018/03/raspberry-pi-3-pris-sverige.jpg)
Raspberry Pi 3 B+ kommer med snabbare processor, snabbare nätverk och uppgraderar Bluetooth.
Det som gör Raspberry Pi så attraktiv, är att du får rätt bra prestanda med tanke på att kretskortsdatorn bara kostar några hundralappar. Datorn är pytteliten och kan byggas in i det mesta. Och om du är intresserad av elektronik, sätter bara fantasin gränserna för vad du kan göra med GPIO-kontakten.
Du kan köpa nya Raspberry Pi hos bland annat Webhallen.
Källa: Raspberry Pi
Fler artiklar om Raspberry Pi
- Nu kommer Raspberry Pi 3 – en ordentlig uppgradering!
- Nya datorn från Raspberry Pi kostar bara 45 kronor
- Microsoft lanserar Windows 10 för Raspberry Pi
- Raspberry Pi 2 Model B är sex gånger snabbare för samma pris
- Mini-PC med Windows 8.1 på en USB-sticka
- Så gör du om Raspberry Pi till en laptop av 3D-utskrifter
Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!